Historia

Toimen Tyttöjen taival alkoi vuonna 1910 Alopaeus-Lindholmin perheestä. Perheen poika Sigvard, partionimeltään Sigge, oli liittynyt Unga Fribyggare-yhdistykseen (Toimen Pojat) ja toi partiolaisia usein kotiinsa kokoontumaan. Samalla Siggen äiti, Helène Alopaeus-Lindholm tutustui partiojohtajiin ja heidän toimintaansa. Hän näki uudessa harrastuksessa heti erinomaisia mahdollisuuksia myös tytöille. Niinpä päätettiin marraskuussa 1910 perustaa Toimen Poikien yhteyteen kaksi tyttövartiota. Ensimmäiset tyttöjohtajat olivat Helène, partionimeltään Tant-Mor, sekä hänen kaksi tytärtään Ingeborg eli Nams ja Gerda eli Helle. Muutamassa kuukaudessa tyttöjä oli tullut mukaan jo noin 400! Fribyggarflickorna – Toimen Tytöt partioyhdistys oli syntynyt.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on juna.jpg

Tant-Morin johdolla kehiteltiin tytöille sopivaa partio-ohjelmaa. Tyttöjen vaatimuksiin kuului mm. ompelua, keittämistä ja sairaanhoitoa. Tärkein vaatimus oli kuitenkin tarkan silmän ja lämpimän sydämen omaaminen. Ensimmäinen kokoontumispaikka oli Alopaeus-Lindholmien kotona, sittemmin Toimen Poikien johtajat vuokrasivat järjestölle kokoontumistilat Hufvudstadsbladetin talosta Heikinkadulta (nykyinen Mannerheimintie).

Keväällä 1911 tyttökolonnia oli Toimen Poikien yhteydessä jo neljä (E, H, J ja R). Jokaisessa kolonnassa oli neljä veljesjoukkoa ja veljesjoukossa neljä vartiota. Tyttöjä oli maaliskuussa mukana jo 800. Kesällä 1911 pidettiin ensimmäinen kesäleiri Espoon Sågarsissa.

Hyvin alkanut taival koki kuitenkin kolauksen, kun syksyllä 1911 annettiin Venäjältä käsky partioliikkeen lakkauttamiseksi. Käskystä huolimatta toimintaa haluttiin jatkaa, ja vaikka jäsenmäärä romahti, pieni ydinjoukko jatkoi partiotoimintaa salanimellä Harakanvarpaat. Kun toimintakielto Suomen itsenäistyttyä kumottiin, Harakanvarpaat otti uudelleen käyttöön alkuperäisen Toimen Tytöt -nimen.

1920-luvun alkupuoliskolla lippukunnan jäsenmäärä alkoi jälleen laskea ja johtajia oli hyvin vähän. Vuonna 1924 lippukunnan johtoon astui Agda Donner, Donna, joka alkoi järjestelmällisesti kehittää partiotyötä. Donnan ponnistelujen myötä Toimen Tytöt virkistyi ja kasvoi vilkkaaksi partiotyttöjärjestöksi.

Läpi vuosikymmenten lippukunta on toiminut milloin kymmenien, milloin satojen tyttöjen voimin. Suvantoja ja huippukausia on matkan varrelle sattunut vaihtelevasti. 2000-luvulla Toimen Tyttöjen jäsenmäärä Töölössä pieneni muun muassa kaupunginosan vanhenevan väestön ja tiheän lippukuntaverkoston vuoksi. Niinpä vuonna 2008 TT alkoi valloittaa uutta aluetta, Arabianrantaa. Toiminta siirrettiin asteittain kokonaan uudelle alueelle ja lippukunnan jäsenmäärä lähti jälleen nousuun.